Vinarija Draskovic
Shop Shop
  • Vinarija Draskovic 0
  • Vinarija Draskovic 1
  • Vinarija Draskovic 2
  • Vinarija Draskovic 3
  • Vinarija Draskovic 4
  • Vinarija Draskovic 5
  • Vinarija Draskovic 6

Naši vinogradi

Skrol Skrol
Left
Right
Paper

Prostranstvo Vršačkog vinogorja predstavlja nepregledan horizont Banatske ravnice. 

Govoreći o ovom prostoru koji se kroz istoriju pokazao kao vrlo pogodan za vinogradarstvo, nailazimo na šarenoliki topografski prikaz.

Naš cilj je briga i prosperitet onoga što imamo. Svake godine aktivno ulažemo u vinograde, sprovodimo rekonstrukciju proređenih i krčimo nerentabilne parcele. Poseban fokus stavljamo na podizanje novih vinograda.

Vinarija Draskovic 7

Jugoistočni rub panonske nizije

Pozicija

Vinogorje zauzima jugoistočni rub panonske nizije, podnožje i obronke Vršačkih planina koji se prirodno naslanjaju na Karpate. U blizini je vodenih tokova i Deliblatske peščare poznate i kao evropska Sahara.

Vinarija Draskovic 7

Zemljište heterogenog sastava

Zemljište

Ono na čemu baziramo osobenost naših vina jestu prirodni uslovi i njihove blagodeti. Počev od zemljišta, njegova raznovrsnost i specifični mikroklimati su upravo ono što daje posebnu notu svakoj čaši vršačkog vina. Pogodna heterogenost kreće se od peskovitog zemljišta sa kvarcnim škriljcima do onog sa većim procentom gline. Sa velikom pažnjom pristupamo odabiru sorte grožđa u odnosu na karakteristike zemljišta.

Vinarija Draskovic 7

650 ha pod vinogradima

Površina

Trenutno se pod vinogradima nalazi blizu 400 ha, od toga više od polovine u sopstvenom vlasništvu, dok je ostatak državno zemljište u dugogodišnjem zakupu. Osim Vršačke katastarske opštine, vinogradi se prostiru i na katastarskim opštinama okolnih naselja: Markovac, Gudurica, Veliko Središte i Malo Središte.

Vinarija Draskovic 7

15 sorti grožđa

Sortiment

Bogatstvo i rad ogleda se kroz sam sortiment vinograda koji trenutno čini 15 sorti grožđa. Najviše su zastupljene bele vinske sorte: Italijanski rizling, Muskat Otonel, Rajnski rizling, Beli Burgundac, Šardone, Smederevka, Župljanka, Šasla, Rkaciteli i autohtona kreaca. Od crnih sorti uzgajaju se Frankovka i Muskat Hamburg, a 2018. godine podignuti su i novi zasadi Merloa, Kaberne Frana i Širaza (Syrah).

Vinarija Draskovic 7

Vazdušna strujanja sedam vetrova

Ruža vetrova

Ruža vetrova: Vršačko vinogorje obogaćuje jedinstvena ruža vetrova koja oblikuje klimu, a samim tim daje nemerljiv pečat osobinama grožđa i vina. Vazdušna strujanja čine sedam vetrova iz različitih pravaca koji duvaju 271 dan u godini.